Digitale drukmeting
Tijdens de ganganalyse wordt er gekeken naar de afwikkeling van de voeten, knieën, heupen en romp, de gehele bewegingsketen wordt geanalyseerd. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een podoscoop en een drukmeetplaat.
Manuele therapie: een aanpak voor verbeterde gewrichtsbewegingen
Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het lichaam door zogenoemde “blokkades” op te sporen.
Blokkades kunnen ervoor zorgen dat gewrichten niet goed ten opzichte van elkaar bewegen, waardoor er verkeerde spanning op spieren en pezen ontstaat. Dit kan leiden tot diverse klachten.
Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar het looppatroon en de beweeglijkheid van alle gewrichten, tot aan de onderrug. Op deze manier wordt nagegaan waar de blokkades zich bevinden.
Wanneer de blokkades zijn losgemaakt, neemt de spanning op de spieren en pezen af, waardoor het lichaam soepeler en beter kan bewegen.
Behandelmethoden
De behandeling van blokkades bestaat uit manipulaties en mobilisaties van verschillende gewrichten. Deze worden uitgevoerd met de handen en soms met hulpmiddelen, zoals:
- Hamer en drevel: hiermee wordt een zacht tikje tegen specifieke botstukken gegeven, een techniek die ook in de chiropractie wordt toegepast.
- Speederbord: dit hulpmiddel wordt gebruikt om de voetwortelbeentjes losser te maken. Bij gebruik van het speederbord hoort u een luide klik; dit is normaal.
Wat kunt u verwachten?
De manipulaties en mobilisaties zijn over het algemeen niet pijnlijk. Wel kan het drukken op een gevoelige spier of pees, als er klachten zijn, enige gevoeligheid veroorzaken.
Na de behandeling kan u in de eerste 48 uur spierpijn ervaren, ook in gebieden die niet direct behandeld zijn. Wij adviseren om voldoende water te drinken en, indien mogelijk, een kort wandelingetje van ongeveer 10 minuten te maken na de behandeling.
Het wordt afgeraden om dezelfde dag nog high-impact sporten te beoefenen, zoals hardlopen.
Aantal behandelingen
Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Soms worden deze gecombineerd met een podotherapeutische therapiezool. De podotherapeut zal u hierover informeren en samen met u de mogelijkheden bespreken.
Cure taping
De elastische eigenschap van de tape zorgt voor een liftende werking van de huid, waardoor de zenuwuiteinden in dit gebied meer ruimte krijgen. De prikkel die de taping geeft, zorgt voor afname van de weefselspanning. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten.
Kinderpodotherapie
De kinderpodotherapeut is gespecialiseerd in voet gerelateerde klachten bij kinderen. De voeten en benen van kinderen zijn volop in de groei en ontwikkeling waardoor hier klachten aan kunnen ontstaan. Doordat kinderen in de groei zijn zorgt dit voor een andere aanpak dan wanneer er klachten zijn bij volwassenen.
Tevens kan de kinderpodotherapeut ook advies geven wanneer ouders zich zorgen maken over de veranderde stand van de tenen, voeten en/of benen. Maar ook op het gebied van schoeisel kan de kinderpodotherapeut u helpen om de juiste keuze voor uw kind te maken.